Ιστορικό

Το  1990, μία ομάδα επιφανών επιχειρηματιών του Πειραιά, με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, ταξίδεψε στην Οδησσό με σκοπό τον εντοπισμό και  την αναστήλωση της οικίας Μαρασλή, στην οποία γινόντουσαν οι μυστικές συσκέψεις της Φιλικής Εταιρείας για την προετοιμασία της εξέγερσης και με ιερό σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό Ζυγό.
Μετά από συνεννόηση και τελική συμφωνία με το Δήμο της Οδησσού και άλλους Φορείς, πραγματοποιήθηκε η αποπεράτωση τριών κτηρίων της παρόδου Κράσνι 16 – 18 – 20, το 1993.
Η δαπάνη του όλου έργου αναλήφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον Ι.Πολυχρονόπουλο, ενώ ελληνικές εταιρείες συνεισέφεραν τα απαραίτητα υλικά της αναστήλωσης.

Το 1993, ιδρύθηκε από τον Ι.Πολυχρονόπουλο ο Ελληνο-Ουκρανικός Σύνδεσμος, με στόχο την συνέχιση του πολιτιστικού, εμπορικού, οικονομικού έργου, που άρχισε το 1990, αλλά και την σύσφιξη των ιστορικών και κοινωνικών σχέσεων των Λαών της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

Το 1997, ο Ελληνο-Ουκρανικός Σύνδεσμος, δίνει τη θέση του στο ιδρυθέν Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο, πάλι με πρωτεργάτη τον Ι.Πολυχρονόπουλο. Το έργο του Ελληνο-Ουκρανικού Συνδέσμου, όπως και αργότερα του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, είναι πολυσχιδές και κυρίως Εθνικής σημασίας.
Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών, βιομηχανικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας, ως και την εν γένει προώθηση των πολιτισμικών σχέσεων των δύο Χωρών.
Εκτός από τις συνήθεις εμποροοικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ Ελλήνων και Ουκρανών επιχειρηματιών, που ενεργοποίησε το Επιμελητήριο όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρονται ενδεικτικά και οι ακόλουθες πολιτισμικές δράσεις:
Τα αναστηλωθέντα κτήρια της παρόδου Κράσνι 16 – 18 – 20, στα οποία στεγάστηκαν το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό και για λίγα χρόνια το γραφείο της Εμπορικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας. Τα κτήρια αυτά παραδόθηκαν με τη συμφωνία του Δήμου Οδησσού στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποχρέωση της ανάληψης των εξόδων διατήρησης των κτηρίων και την καταβολή συμβολικού μηνιαίου μισθώματος.
Η πλατεία, μπροστά από τα προαναφερθέντα κτήρια της παρόδου Κράσνι, μετονομάσθηκε από πλατεία Μαρτινόβσκιι σε πλατεία Ελλήνων και η οδός Κάρλ Λίμπκνεχτ, σε οδό Ελλήνων, επαναφέροντας έτσι τις αρχικές ονομασίες. 
Κατασκευή από πεντελικό μάρμαρο και τοποθέτηση της ενιαίας προτομής των τριών Φιλικών (Σκουφάς – Ξάνθος – Τσακάλωφ) στην είσοδο του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, από την πλευρά του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας από την πλευρά της «Πλατείας Ελλήνων». 
Διοργάνωση ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Οδησσό, με συμμετοχή πολλών πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και εμπορικών  εκπροσώπων. 
Στήριξη των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Οδησσού, με την προσφορά δώρων, βιβλίων και γραφικής ύλης. 
Αδελφοποίηση των πόλεων Πειραιά και Οδησσού, των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Οδησσού και μετονομασία της πλατείας Λουδοβίκου, σε Πλατεία Οδησσού, στην πόλη του Πειραιά. 
Πραγματοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών και φιλοξενίας, σε ετήσια βάση, ομάδων νέων από την Ουκρανία. 
Έκδοση βιβλίων (συνολικά 12 βιβλία, εκ των οποίων ορισμένα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί και στα Ουκρανικά). 
Έκθεση Ελληνικών προϊόντων στην Οδησσό, σε συνεργασία με την HELEXPO. 
Σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας Αττικής, κατασκευάστηκε νέα πλατεία, με την επωνυμία «Πλατεία Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας» και στην οποίαν τοποθετήθηκε η προτομή του Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο. 
Το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο, με το Δήμο Κύθνου και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, υπήρξε πρωτεργάτης της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κύθνο, από τη Μαριούπολη, καθώς και της αδελφοποίησης των Δήμων Κύθνου και Μαριούπολης. 
Με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη Δημοτικών Αρχών Κίλιας (Περιφέρεια Οδησσού), στα Φάρσαλα και άρχισαν οι διαδικασίες αδελφοποίησης των δύο πόλεων, συνεπεία των κοινών δεσμών αυτών με το μυθικό ήρωα της Τροίας Αχιλλέα.  
Αξιοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων και διοργάνωση σεμιναρίων για την  επαγγελματική κατάρτιση νέων από την Ουκρανία. 
Σε συνεργασία με τις Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας και της Ουκρανίας, καθώς και με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας διοργανώθηκαν επιχειρηματικά φόρουμ σε Αθήνα, Κίεβο και Πειραιά.  
Σε συνεργασία με την  Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη σφυρηλάτηση των αναλλοίωτων φιλικών σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας. 
Παρά τις υφιστάμενες καταστάσεις που βιώνει η Ουκρανία εξαιτίας της αποτρόπαιης εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1η δράση του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου συνεχίζεται με επίμονες προσπάθειες του Προέδρου Ι. Πολυχρονόπουλου και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου, προς όφελος Ελλάδας και Ουκρανίας.